|

26/27.08.2006,
Nawadniajmy się!- (ROD)
Powinno się uzupełniać ubytki wody w organiźmie, ponieważ około 1,5 litra wydalamy z samym moczem, kolejny litr z potem i innymi wydzielinami. Jeśli tego nie uzupełnimy grozi nam wstrząs hipowolemiczny (wynikający a niedostatecznego zaopatrzenia narządów w krew). Oprócz tego w organiźmie zaczynają się odkładać toksyny (wypłukiwane właśnie przez wodę), które mogą powodować wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia i nowotwory.
Oczywiście bardzo ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość tego co pijemy. Oprócz różnego rodzaju herbatek, kawy, napojów smakowych, soków, lekarze coraz częściej zwracają uwagę, by pić przede wszystkim wody mineralne. Jednak ważne jest by były to wody z odpowiednio wysoką zawartością składników mineralnych. Osoby lubiące pić duże ilości herbaty czy kawy, tym bardziej powinny przy tym popijać wodę i zwracać uwagę by zawierała ona dużo magnezu (min. 50 mg/l), ponieważ wymienione używki mają właściowości wypłukujące go z organizmu.

29.08.2006
Woda prałata wchodzi na polski rynek, Katarzyna Włodkowska
Wygląda na to, iż woda „Jankowski” będzie – jak zapowiedział Stanisław Cechini, prezes Cechini Muszyna – wodą luksusową. Dzwonią bowiem hurtownie i restauratorzy z całego kraju, szczególnie z Pomorza. Dystrybucją zainteresowała się również sieć sklepów Biedronka i amerykański WoolMart. Cechini chce również sprzedawać wodę w restauracji sejmowej – ma ona dać politykom wsparcie i oświecenie.

26/27.08.2006
Cudze chwalicie, swego nie znacie - Katarzyna Janiszewska
Na terenie klasztoru oo. Paulinów na krakowskiej Skałce, wiosną tego roku została udostępniona wiernym woda ze źródełka, ale niewiele osób wie o jej istnieniu. Pięknie odbudowana Sadzawka św. Stanisława – biskupa krakowskiego, dawno temu była jeziorkiem, na którym pogańscy jeszcze Polacy składali swoim bogom ofiary i kadzidło. W 2004 roku w Instytucie Geografii GP Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadzono analizę składu chemicznego wody, a w 2005 roku Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna badania bakteriologiczne. Woda zawiera duże ilości siarczanów siarkowodoru i chlorków. Wodę siarkową można używać do kąpieli, pomaga w przypadku dolegliwości reumatycznych, neurologicznych, osteoporozy i łuszczycy.
|

sierpień 2006 r.
Sztuka nawilżania
Artykuł zawiera cenne wskazówki dotyczące picia wody. Na przykład: aby pić wody zapobiegawczo, zanim jeszcze wystąpi pragnienie, czy też uzupełnianie jej niedoboru po wypiciu kawy. Jednak wypowiedź na temat negatywnych skutków picia wód wysokozmineralizowanych, świadczy o tym, że autor nie bardzo się orientuje co to znaczy woda wysoko-, średnio- czy niskozmineralizowana. N.p. zakwalifikował wody o zawartości 200-500 mg soli mineralnych do wody średniozmineralizowanej, zamiast do niskozmineralizowanej.
|

sierpień 2006 r.
Pij do dna - RD
W artykule jest ciekawa próba obalenia niektórych mitów i przekonań ludzi do picia wody. Widać, że autor nie kierował się bezmyślnie zaleceniami z „literatury reklamowej”, ale sięgał po bardziej wiarygodne źródła informacji. Poleca picie wody wysokozmineralizowanej sportowcom, ludziom ciężko pracującym – i bardzo dobrze – bo prostuje to co wielokrotnie błędnie podają media.
|
19/20.08.2006
Prawdziwa woda mineralna - Wojciech Panfil
Naturalna woda mineralna musi (a nie: „może” – jak pisze autor) mieć co najmniej jeden składnik mineralny, w ilości znaczącej dla organizmu człowieka. Dzięki temu taka woda jest bardzo wartościowa dla naszego organizmu, w odróżnieniu od wód źródlanych, które podlegają przepisom o zbiorowym zaopatrzeniu ludzi w wodę
|
17.08.2006
Woda niejedno ma imię - Krzysztof Szczepaniak
Artykuł godny polecenia, tłumaczy istniejącą wśród konsumentów nieświadomość związaną ze „smakowymi wodami mineralnymi”. Wody takie nie są bowiem wodami mineralnymi, a napojami, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Do ich produkcji wykorzystuje się głównie wody źródlane o bardzo niskiej zawartości składników mineralnych.
|

17.08.2006
Będziemy pić „Jankowskiego” – (cza)
Ksiądz Henryk Jankowski zamienił wino na wodę tzn. zaakceptował umowę z rozlewnią w Muszynie, która wypuści na rynek wodę mineralną z jego wizerunkiem. Firma uznała to za ogromny sukces, ponieważ ksiądz Jankowski według nich to idealny kandydat.
|

16.08.2006
Hoop chce przejąć Paolę - ToP
Firma Hoop podpisała umowę kupna 100 proc. akcji spółki Paola, jednocześnie Hoop sprzeda też jednemu z akcjonariuszy Paoli blisko 112 tyś. swoich akcji.
|

12/13.08.2006
Mineralna z prałatem – (kk)
Wodę mineralną z wizerunkiem księdza prałata wyprodukuje firma Cechini Muszyna, na początek – w ilości 20 tyś. butelek.
|

12/13.08.2006
Wysowa – ostatnie źródło darmowej wody – Karolina Przewrocka
Po kilkudziesięciu latach Wysowa znów będzie mieć pijalnię wód mineralnych. Budynek pijalni – obecnie w stanie surowym wzorowany jest na konstrukcji, która spłonęła w 1963 roku. Uzdrowisko słynęło z tego, iż można było pić wodę za darmo, jednak po roku od wybudowania pijalni - ma się to zmienić. Będą pobierane opłaty, ale jak zapewnia wójt Rydzanicz – niewygórowane.
|

12.08.2006
Prałat na wodzie - Monika Kowalczyk
Menedżer firmy Cechini i pomysłodawca wykorzystania wizerunku prałata – Grzegorz Kalicki, nazywa nowy produkt pierwszą w Polsce wodą luksusową.
|
Super Nowości
8.08.2006
Najzdrowsza woda – (hk)
„Należy pić wodę mineralną przez cały rok” – oczywiście, że tak, ponieważ nasz organizm ciągle ją traci i ciągle musi uzupełniać wraz ze składnikami mineralnymi, aby prawidłowo funkcjonować. Nie uzupełnimy jednak takim sposobem niedoboru jodu czy żelaza, bo nie ma wód mineralnych z tak dużą ich zawartością. Dlatego też nie należy się obawiać szkodliwości z nadmiaru minerałów w organizmie. Nawet sodu, jeżeli jest w litrze wody 250 mg nie wpływa to na nasz bilans sodowy, bo stanowi zaledwie 5 proc. dziennego spożycia. Poza tym sód wraz z chlorkami zapobiega odwodnieniu organizmu podczas upałów i wysiłku fizycznego.
Kolejna akcja w obronie bąbelków!!! – woda gazowana nie szkodzi zdrowym ludziom, należy jej unikać jedynie przy schorzeniach przewodu pokarmowego i gardła. W pozostałych przypadkach jest tak samo bezpieczna jak woda niegazowana.
Pozostałe wskazówki dotyczące picia wody mineralnej i innych sposobów jej wykorzystania – godne polecenia.
|
wschodni
7.08.2006
Nawet Żmijewski im nie pomógł - Magdalena Bożko, Monika Połowska
Rozlewnia wody mineralnej w Kazimierzu, funkcjonująca od ubiegłego roku – ale aktualnie jest zamknięta z powodu konfliktu między jej wspólnikami, oskarżających się wzajemnie o fatalną sytuację finansową firmy. Nieoficjalnie mówi się, że spółkę pogrążyły milionowe wydatki na reklamę. We wrześniu sąd gospodarczy rozstrzygnie, czy będzie upadłość spółki. |
Medycyna dla Ciebie
07/08.2006
Krople Życia - Dorota Reinisch
Wiele ciekawych informacji dotyczących znaczenia wody w organizmie człowieka już od najmłodszych lat życia. Zalecenia ilości picia wody uzależnione od naszego wieku, trybu życia, diety. Szczególnie dużo powinni jej pić: smakosze mięsa, kobiety w ciąży. Pamiętać należy o szklance wody podczas picia kawy, wina, a nawet herbaty czy czekolady w płynie. Napoje te mają bowiem właściwości moczopędne, a szklanka wody nie dość, że uzupełni nam jej ubytek to jeszcze podkreśli walory smakowe kawy czy innych napojów.
W artykule znalazło się kilka niedomówień związanych z klasyfikacją wody mineralnej, ale przesłaniem autorki było potwierdzenie słów jednego z pisarzy, iż „...woda jest samym życiem...”, a nie analizowanie naszych zagmatwanych przepisów.
|

6.08.2006
Woda z wody – Aleksander i Jan Piński
Tygodnik „Wprost” zrobił badania na najwyżej ocenianą „wodę mineralną”, a tak naprawdę postawiono w jednym rzędzie różne kategorie wód, a więc poza mineralnymi także źródlane. Na podstawie tego „badania”, można stwierdzić, iż ludzie nie potrafią po smaku rozpoznać rodzaju wody, a przy wyborze wody kierują się głównie reklamą. Jest to odpowiedzią na pytanie, dlaczego wygrała taka, a nie inna woda. W artykule można poczytać nieco prawdy o manipulacji marketingowej dotyczącej wód butelkowanych.
|
|
|