W związku z tym poniżej przedstawiamy również nasze stanowisko w tej sprawie. W sprawie publikacji KIG "PR" zabrał również głos
|
Stanowisko KIGPR w sprawie zmian w przepisach dotyczących wód butelkowanych Wejście w życie nowego Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych z dniem 7 maja 2011r (Dz. U nr 85 poz. 466) spowodowało pojawienie się nieprawdziwych informacji na niektórych stronach internetowych i w prasie, inspirowanych przez portal „Woda dla zdrowia". Informacje te dotyczą klasyfikacji rodzajowej wód naturalnych udostępnianych w opakowaniach jednostkowych. Aby zapobiec dalszemu niewłaściwemu interpretowaniu obowiązujących od maja br. przepisów chcielibyśmy podkreślić, że przepisy te nie wprowadzają żadnych zmian w tym zakresie kwalifikacji wód butelkowanych. Wody butelkowane (naturalne wody mineralne, źródlane i stołowe) jako środki spożywcze podlegają przepisom zawartym w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Aktualnie obowiązujące definicje poszczególnych rodzajów wód (kwestionowane przez portal „Woda dla zdrowia") zostały podane już w dokumencie z 2006 r. (Dz. U. nr 171 poz. 1226) oraz w 2010 r. (Dz. U. Nr 21 poz.105) - w związku z koniecznością dostosowania przepisów i wymagań polskich do tych obowiązujących w Unii Europejskiej. Należy przy tym zaznaczyć, że obecnie prowadzone są prace oraz dyskusje na forum Komisji Europejskiej ds. naturalnych wód mineralnych , których wynikiem będzie nowelizacja dotychczas obowiązujących dyrektyw europejskich. Nie przewiduje się jednak zmiany definicji naturalnej wody mineralnej z uwzględnieniem minimalnego limitu rozpuszczonych składników mineralnych. Polska wnioskuje natomiast o przywrócenie wodzie źródlanej określenia „naturalna" i zgłasza szereg istotnych dla interesu naszego kraju wniosków dotyczących wymagań jakościowych dla poszczególnych rodzajów wód. Przedstawiciele portalu „Woda dla zdrowia" (w szczególności Pan Tadeusz Wojtaszek) w artykule pt. „Rewolucja w butelce wody„ informują między innymi: „Teraz musimy przyzwyczaić się do tego, że naturalna woda mineralna może nie mieć składników mineralnych i być produkowana ze zwykłej wody". Nasuwa się pytanie - co znaczy zwykła lub niezwykła woda? I dalej: „dotychczasowa nazwa naturalnej wody mineralnej oznaczała wodę zawierająca bogactwo minerałów". Kolejne pytania - co znaczy „bogactwo"? Rodzaje? Stężenie tych składników? Jakich? Za najbardziej wartościowe dla zdrowia autorzy artykułu uznają wody wysokozmineralizowane zawierające głównie: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany i wodorowęglany" kwestionując wartość i jakość pod względem zdrowotnym innych wód. Ponieważ portal „Woda dla zdrowia" zapowiada szeroką kampanię edukacyjną konsumentów, konieczna jest konfrontacja przedstawianych na portalu - nieuzasadnionych naukowo stwierdzeń - ze stanem wiedzy na temat składu chemicznego wód naturalnego pochodzenia (podziemnych), funkcji wody wypijanej w organizmie i przyswajalności poszczególnych składników. Zarówno w przypadku wód butelkowanych, jak i wód leczniczych przyswajalność substancji mineralnych jest uzależniona nie tylko od ich składu chemicznego ale również od wielu czynników takich jak dzienna i jednorazowa dawka wody, sposób jej picia, temperatura, spożywanie wody przed lub w trakcie posiłku, czasu trwania kuracji. Nadmienić należy, iż wody lecznicze powinny być stosowane do kuracji pitnych (krenoterapii) z przestrzeganiem wskazań lekarskich. A oto podstawowe informacje udokumentowane badaniami z zakresu: hydrogeologii, biochemii, fizjologii i farmakodynamiki. 1) Woda, zwłaszcza woda naturalnego pochodzenia jest jedną z podstawowych substancji niezbędnych do życia człowieka. 2) Przyswajalność składników mineralnych z wody oraz jej wpływ na procesy trawienia i przemiany materii zależy od typu chemicznego wody zwłaszcza rodzaju anionów (chlorki, siarczany, wodorowęglany), stosunków ilościowych pomiędzy głównymi składnikami, a nie tylko od ogólnego stężenia składników rozpuszczonych, lub ilościowej zawartości danego składnika (wapnia, magnezu, sodu, potasu). Dane z piśmiennictwa balneologicznego wskazują jednak, że drogą pokarmową przyswajamy tylko ok. 30% składników mineralnych dostarczanych z wodą . Ważne jest (ze względów zdrowotnych), że wody te są pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nie wymagają uzdatniania środkami chemicznymi i fizycznymi (które zmieniają naturalne właściwości tych wód) i są rozlewane w warunkach zabezpieczających ich naturalne właściwości korzystne dla zdrowia i pełne bezpieczeństwo zdrowotne. 3) Głównym przeznaczeniem wód nie jest suplementacja organizmu w składniki mineralne. Niektóre wody wysokozmineralizowane, a nawet średniozmineralizowane posiadają właściwości korygujące procesy trawienia lub perystaltykę jelit. Jest to jednak działanie wspomagające procesy fizjologiczne, a nie lecznicze. Jest ono podobne do oddziaływania innych produktów spożywczych (owoce, warzywa). 4) Ze względu na uwarunkowania geologiczne większość zasobów łatwiej dostępnych wód naturalnych charakteryzuje się niską zawartością rozpuszczonych składników mineralnych (350- 500 mg/dm3). Ale właśnie na ten rodzaj wód, w których występują też niskie stężenia chlorku sodowego, jest największe zapotrzebowanie - są one wykorzystywane do codziennego nawodnienia organizmu człowieka, rozpuszczenia spożywanych pokarmów, ich trawienia i wydalania - tzn. prawidłowego przebiegu procesów życiowych. 5) Każda woda podziemna naturalnego pochodzenia zawiera rozpuszczone składniki mineralne, w różnych stężeniach i stosunkach ilościowych. Spośród wód butelkowanych udostępnianych w Polsce: - 9 produktów charakteryzuje się zawartością od ~ 140-200 mg/dm3 składników mineralnych (wody źródlane); - 49 produktów zawiera 200-500 mg/dm3 (wody źródlane, niskozmineralizowane naturalne wody mineralne); - 36 produktów zawiera 500-1500 mg/dm3 (średniozmineralizowane naturalne wody mineralne); - 14 produktów zawiera > 1500- ~3200 mg/dm3 (wysokozmienaralizowane naturalne wody mineralne). Jest rzeczą niezwykle cenną i ważną, że ze względu na wskazaną różnorodność tych wód, jakie posiadamy w Polsce, możemy je dobierać stosownie do swoich indywidualnych potrzeb - i do tego zachęcamy! Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy" przy współpracy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny Warszawa, maj 2011 r. Oświadczenie redakcji portalu "Woda dla zdrowia" w sprawie stanowiska KIGPR Artykuł zamieszczony na portalu internetowym „Woda dla zdrowia”, w którym piszemy o zmianach, jakie dokonują się w oznaczeniu wód butelkowanych, wzbudził dziwną reakcję Krajowej Izby Gospodarczej "Przemysł Rozlewniczy", tak jakby nikt nie miał prawa dowiedzieć się prawdy o tych zmianach i ich skutkach. |