Woda alkaliczna – pomoc przy zakwaszeniu organizmu.
„Zdrowie i życie każdego człowieka w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości wody, jaką na co dzień pije”.
Prof. Julian Aleksandrowicz
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędny jest stan równowagi kwasowo-zasadowej, na co wpływ mają produkty żywnościowe, które dostarczamy w diecie. Większość spożywanych przez nas produktów stanowią niestety te, które mają charakter kwasotwórczy. Kiedy nasz organizm jest zakwaszony z pomocą może przyjść nam woda, nieodłączna towarzyszka całego naszego życia, jedna z najbardziej zadziwiających substancji w przyrodzie. Ma jeszcze wiele swoich tajemnic, które naukowcy odkrywają, chcąc nam przybliżyć jej nieocenione, ale też nieznane właściwości w utrzymaniu naszego zdrowia.
Picie odpowiedniej wody i należytej jej ilości, oraz zdrowe jedzenie, to najważniejsze ogniwa zdrowej diety. Błędy wynikają z prostej przyczyny, a mianowicie: jemy to, co nam smakuje, a nie to, co powinniśmy. Spożywamy wysoko przetworzoną żywność, zbyt duże ilości słodyczy, do tego dołóżmy stres oraz nadmierny wysiłek i mamy, coraz częściej komentowany na różnych forach, stan organizmu zwany zakwaszeniem. Wywołane zakwaszeniem zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu i pojawianie się rozmaitych dolegliwości a także chorób, znane były od dawna i leczone nie tyle farmakologicznie, co uzdrowiskowo.
Zalety picia wód alkalicznych i zawierających wodorowęglany zostały dostrzeżone i mają one zastosowanie w sanatoriach jako wody lecznicze. Są bardzo skuteczne, ponieważ jednak działają jak leki, gdyż zawierają również różne rodzaje składników mineralnych w rozmaitych kompozycjach, nie mogą być stosowane samodzielnie ale wyłącznie pod kontrolą lekarza. Kuracja ma ściśle określony charakter i jest zależna od jednostki chorobowej.
Na co dzień także możemy skutecznie zadbać o to, by nie dopuścić do powstawania wywołanych zakwaszeniem schorzeń, gdyż skutkują one dolegliwościami powodującymi dysfunkcje. Należy więc działać profilaktycznie, celem zapobieżenia problemom zdrowotnym.
Płyny ustrojowe człowieka mają odczyn lekko zasadowy tzn. powyżej pH 7, i taki musi pozostać, chcąc by nasze komórki zostały należycie odżywione, nawodnione i posiadały zdolności usuwania niechcianych pozostałości kwasowych. Należy więc zadbać o prawidłową dietę, plus bezwarunkowe picie wody. Dobrym dodatkiem naszego nawadniania i neutralizowania są wody mineralne - alkaliczne czyli zasadowe, które nie są szeroko znane i rzadko są widoczne na sklepowych półkach, ale poprzez swoje właściwości pomagają wrócić do równowagi kwasowo-zasadowej.
Czym jest woda alkaliczna?
To woda o odczynie od 7,5 do 14 pH. W przedziale tym, do picia zalecana jest woda o odczynie 8,5-9,5 pH. Wody alkaliczne regulują poziom kwasu moczowego w organizmie, działają zasadowo na soki żołądkowe, zmniejszając uczucie nadkwasoty i zgagi, znajdują zastosowanie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w przewlekłych zapaleniach pęcherzyka żółciowego, w chorobach dróg żółciowych, dnie moczanowej, cukrzycy, kamicy nerkowej. Wody alkaliczne zawierające siarczan magnezowy działają pobudzająco na perystaltykę jelit oraz zwiększają wydzielanie żółci, stąd ich zastosowanie w zaparciach i chorobach żółciowych.
Czy każdy może pić wodę alkaliczną?
Ponieważ wody alkaliczne dostępne na sklepowych półkach nie są klasyfikowane jako lecznicze,
a jako naturalne wody mineralne, to teoretycznie nie ma ograniczeń i przeciwwskazań do picia tego typu wód. Mogą one stanowić uzupełnienie i kontynuację terapii uzdrowiskowej, a także stanowić codzienną profilaktykę dla naszego zdrowia. Wiele naturalnych wód mineralnych dostępnych w sklepie, ma pH wyższe niż 7,5, jednak unikatem jest woda Java, na którą można trafić w sklepach, o pH powyżej 9. Wodę alkaliczą należy jednak pić z umiarem ze względu na jej specyfikę. Nie powinniśmy pić jej przed i bezpośrednio po posiłkach aby nie osłabiać soków trawiennych i nie zaburzyć procesów trawienia.
Nasza dieta powinna być zbilansowana i stale uzupełniana w biopierwiastki, aby zapobiegać ich niedoborom i zakwaszaniu organizmu. Unikajmy dużej ilości cukrów oraz żywności wysoko przetworzonej. I pijmy wody mineralne, także wody alkaliczne, które działając odkwaszająco na organizm, zmniejszają ryzyko zachorowania na różnego rodzaju schorzenia, a nawet to zagrożenie eliminują.
MS/MW
Redakcja programu "Woda dla zdrowia"