|
Tadeusz Wojtaszek Czym różnią się od siebie wody butelkowane? Woda jest podstawowym składnikiem naszego pożywienia, ale woda spożywcza to nie tylko związek wodoru i tlenu, ale także rozpuszczone w niej składniki mineralne, które stanowią, obok jej czystości, o wartości zdrowotnej wody. To one mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wybitny lekarz i ekolog prof. Julian Aleksandrowicz twierdził, że: Zdrowie i życie każdego człowieka w dużej mierze zależy od rodzaju i jakości wody, jaką na co dzień pije. Jeszcze do niedawna wody butelkowane dzielone były na: naturalne wody mineralne zawierające powyżej 1000 mg/l składników mineralnych mających znaczenie profilaktyczno-zdrowotne oraz naturalne wody źródlane o niskiej mineralizacji. W powszechnej świadomości pozostaje jeszcze ta stara zasada, ale trzeba wiedzieć, że zgodnie z przepisami, wody wydobywane spod ziemi rozlewane do butelek dzieli się na 4 rodzaje. Obowiązuje taki podział - wody: wysokozmineralizowane, średniozmineralizowane, niskozmineralizowane i bardzoniskozmineralizowane.
Czym zatem różnią się od siebie poszczególne rodzaje wód butelkowanych?
Naturalne wody mineralne - o wysokiej mineralizacji
Wody wysokozminealizowane są rozlewane do butelek szklanych lub plastikowych typu PET o pojemnościach od 200 ml do 2 litrów.
Woda mineralna wysokozmineralizowana zawiera odpowiednią ilość składników mineralnych działających odżywczo lub fizjologicznie na organizm człowieka. Najbardziej liczą się te składniki mineralne, które pokrywają co najmniej 15% zalecanego dziennego zapotrzebowania na dany biopierwiastek. W przypadku wody mineralnej ilość tą ocenia się w stosunku do 1 litra. I wtedy woda taka ma działanie profilaktyczno-zdrowotne. Dlatego są to najbardziej wartościowe wody mineralne dla zdrowia.
Do znaczących składników w naturalnych wodach mineralnych należą: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną, rolę w organizmie człowieka i potrzebny jest w różnej ilości.
Naturalne wody mineralne - o średniej mineralizacji
Są to wody o umiarkowanej ilości składników mineralnych. Ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie i dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Mogą je pić bez ograniczeń zarówno dorośli, jak i małe dzieci. Już niewielka ilość soli mineralnych powoduje, że są one smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji i wód źródlanych.
Zazwyczaj zawierają spore ilości magnezu i wapnia, pokrywając nawet do 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na te biopierwiastki, dlatego przy ich systematycznym piciu uzupełniają w pewnym procencie ich niedobory. Pijąc tego typu wody, wypłukujemy również z organizmu zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii, które tworzą się w czasie normalnych procesów życiowych.
Naturalne wody mineralne - o niskiej mineralizacji
Wody niskominealizowane są kwalifikowane jako naturalne wody mineralne - niskozmineralizowane lub jako wody źródlane. Kwalifikacja ta zależy od stabilności źródła, z jakiego wydobywana jest woda oraz od jej przeznaczenia i wielkości opakowania. Woda o stabilnym składzie chemicznym, rozlewana do mniejszych opakowań, czyli butelek szklanych i PET o pojemnościach od 200 ml do 2 litrów, będzie nosiła raczej nazwę naturalna woda mineralna - niskozmineralizowana, natomiast woda rozlewana do większych opakowań, od 5 do 19 litrów (tzw. galonów) będzie raczej oznakowana jako woda źródlana. Część producentów dotychczasowych wód źródlanych w butelkach, zapewne zechce pozostać przy tej nazwie ze względu na to, że nazwa ta, mocno utrwaliła się już na rynku. Woda źródlana, również ta z butelki, kupiona w sklepie, lub też z większej butli dostarczonej do domu czy też biura jest synonimem czystej wody.
Niemniej jednak, trzeba tu zaznaczyć, że woda źródlana w dosłownym znaczeniu tego określenia, jest to woda wydobywająca się z naturalnego źródła, które według pojęć hydrogeologicznych jest samoczynnym, naturalnym, skoncentrowanym wypływem wody podziemnej na powierzchni terenu. Jednak dla celów produkcji przemysłowej wykonuje się głębokie odwierty, tak aby czerpać wodę z podziemnych warstw wodonośnych. Jeżeli woda ta, jest odpowiedniej jakości, rozlewa się ją do butelek oraz do większych pojemników.
Niewątpliwą wartością tego typu wód, jest to, że pochodząc z podziemnych warstw wodonośnych, dobrze izolowanych od czynników zewnętrznych, zachowują swą pierwotną czystość i są pozbawione zanieczyszczeń chemicznych oraz mikroorganizmów szkodliwych dla zdrowia pochodzących ze środowiska zewnętrznego.
Naturalne wody mineralne niskozmineralizowane i wody źródlane, ze względu na bardzo niską zawartość składników mineralnych, nadają się do przyrządzania potraw, a niektóre nawet do przygotowywania mieszanek pokarmowych dla niemowląt. Wody przeznaczone dla niemowląt powinny posiadać pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka.
Wody źródlane, które są obecnie dostępne w handlu w rozmaitych opakowaniach i pojemnościach stały się jednym z najpopularniejszych towarów w sklepach spożywczych. Wody te kupowane są przez konsumentów w dużej mierze do użytku w gospodarstwach domowych zamiast wód wodociągowych, które pomimo stosowania różnych procesów uzdatniania wody nie są często najlepszej jakości.
Naturalne wody mineralne o bardzo niskiej mineralizacji
Butelkowane wody lecznicze Tadeusz Wojtaszek Kierownik „Programu Woda dla zdrowia” www.wodadlazdrowia.pl |