Dziennik Łódzki
29/30.07.2006 |
Nie tylko toksyny - (KAZA)
Jeśliby zawierzyć temu, co napisała autorka, to wyszło by na to, iż woda mineralna jest trująca i absolutnie nie powinniśmy jej pić ze względu na duża ilość azotynów. Widocznie autorka nie wie, iż istnieją rozporządzenia, które ściśle limitują zawartość azotanów, i po których przekroczeniu woda nie może być wprowadzona do obrotu. Autorka pomyliła też wapno (materiał budowlany i chemiczny) – którym trudno byłoby pić wodę, z wapniem, który znajduje się w wodach mineralnych i jest bardzo przydatny dla naszego organizmu. |

27.06.2006 r. |
Natura wraca do łask - Jacek Kowalczyk
Autor w swym artykule przedstawia racjonalne zalecenia, jaką wodę najlepiej pić. Słusznie zauważa, iż większość konsumentów jest laikami, jeżeli chodzi o znajomość walorów zdrowotnych wody mineralnej – stąd też „niektóre firmy” cieszą się, bo do zdobycia rynku wystarczy im tylko mieć marketing „na topie”! – a to jest wręcz niehumanitarne!!! |

15/16.07.2006 |
Na zdrowie - mineralna
Autor porusza ważne zagadnienia dotyczące roli wody w organizmie człowieka. Słusznie również twierdzi, iż nie każda woda w butelce jest wodą mineralna. Natomiast błędną jest informacja że wodę wysokozmineralizowaną powinniśmy pić jedynie od czasu do czasu. W codziennej diecie mamy bowiem aż 1/3 niedoboru wapnia i magnezu, które możemy uzupełniać pijąc właśnie taką wodę. Oczywiście osoby cierpiące na nadkwasotę powinny unikać wody z dużą zawartością wodorowęglanów (powyżej 600 mg/l), jednak nie chodzi tu o ogólny stopień mineralizacji wody, a jedynie o niektóre określone składniki |

15/16.07.2006 |
Zwróć uwagę na zawartość wody - Ewa Dubois
W przeprowadzonej rozmowie z Panią Doktor wynika, iż „osoby ze skłonnością do kamicy, tworzenia się kamieni w nerkach lub pęcherzyku żółciowym, powinny unikać wody z dużą zawartością fosforu” – jednak w wodach niema go aż tyle, by go przedawkować. |

15/16.07.2006 |
Mineralna na wyczerpaniu - Małgorzata Szurpicka
W związku z panującymi upałami zapasy wód w hurtowniach gwałtownie się kurczą. Powody: zwiększone spożycie, oraz utrudnienia w transporcie samochodowym. Problem ten dotyczy głównie północnej części Polski, która transportuje duże ilości wody z południa. Niestety odbiło się na cench wód, które poszły nieco w górę. Jak donosi Dziennik Elbląski – mówi się również o wysychaniu źródeł w związku z czym producenci nie nadążają z produkcją. |

14.07.2006 |
Zdrowa woda siły doda - Agnieszka Pyrkowska
Na początek kilka uwag dotyczących kryteriów wyboru wody podanych przez autorkę. Otóż po pierwsze - nie dowiemy się kupując w sklepie wodę, szczegółowych informacji na temat ewentualnych substancji niepożądanych, ponieważ jeśli woda ich nie zawiera (lub nie przekracza limitu zawartości) to producent nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji. Choć może niektórzy wytwórcy chętnie by to zrobili, gdyż wówczas skład ich wody wyglądałby atrakcyjnie dla niezorientowanych konsumentów (którzy myślą, że im więcej składników na etykiecie tym woda jest lepsza- nie zwracając uwagi na rodzaj substancji). Po drugie – to, że na etykiecie „powinna widnieć informacja o zaleceniach lub zastrzeżeniach dotyczących spożywania wody” to wcale nie znaczy, że należy się do nich bezkrytycznie podporządkowywać. Niestety realia współczesnego rynku pokazują, iż walka o klienta jest tak duża, że często zapomina się w niej o podmiotowym traktowaniu człowieka. Podaje się bowiem nieprawdziwe informacje, służące jedynie jako chwyt reklamowy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w odpowiedni zasób wiedzy na temat wody mineralnej oraz potrzeb własnego organizmu i na tej podstawie dobieranie wody do swoich indywidualnych potrzeb.
|

13.07.2006 |
Woda mineralna - Dorota Papiernik
Absurdalne stwierdzenie „wymyślone” w Stanach Zjednoczonych, że „...nadmiar dwutlenku węgla odwapnia organizm” niestety ciągle przewija się w naszej prasie. Jeśli jesteś zainteresowany zapoznaniem się bliżej z tą sprawą odsyłamy do komentarza artykułu „Bąbelki niebezpieczne dla kości”, który jest dostępny w naszym MARCOWYM PRZZEGLĄDZIE PRASY. |

8/9.07.2006 |
Woda Idzie jak woda - Pitr Maczyński
Autor słusznie zachwala, iż Polacy piją znacznie więcej wody niż jeszcze kilka lat temu (a jest to wzrost 3-krotny). Niestety wciąż w prasie pojawiają się bezsensowne porównania naszych statystyk z wynikami takich badań we Francji. Bowiem podawana ilość wypijanej tam wody ok. 120 l/ rok/ os. nie dotyczy raczej wód mineralnych, ponieważ takich Francja naprawdę nie posiada. |
lipiec 2006
|
Przemysł News
Firma ZBYSZKO uruchomiła nową, aseptyczną i w pełni skomputeryzowaną linię soków i nektarów (2800 półlitrowych butelek na godzinę). W związku z tym firma zwiększa również powierzchnie magazynowe wykupując grunty sąsiadujące z obecnym zakładem produkcyjnym. Firma HOOP zaproponowała 18 milionów złotych w gotówce za markę HELLENA oraz jedną z linii produkcyjnych. Porozumienia jednak nie osiągnięto, ponieważ nie wszyscy wierzyciele HELLENY przychylili się do takiego rozwiązania. Doszło natomiast do podpisania przez firmę HOOP umowy licencyjnej i umowy o współpracy z firmą Nałęczów – Zdrój. HOOP zapowiada szeroką rozbudowę portfela marek – jest już także współpraca z Mieszkiem. |

18.07.2006
|
Długi w branży napojów
Zarówno rynek wód mineralnych jak i napojów bezalkoholowych (soki, nektary, napoje) jest skupiony w rękach kilku największych firm. Zmniejsza się liczba producentów napojów i soków, choć do walki o konsumenta zaczynają włączać się małe przedsiębiorstwa. Konkurencja jest duża, ponieważ ogromną rolę odgrywa reklama i promocja
|

15/16.07.2006 |
Mineralna na wyczerpaniu - Małgorzata Szurpicka
Pracownicy hurtowni na północy Polski narzekają na opóźnienia dostaw od producentów wód. Szczecińskie supermarkety obawiają się nawet, iż może jej rzeczywiście zabraknąć na półkach. |

14.07.2006
|
Mokry przedmiot porządania - Iwona Trusewicz
Handlowcy potwierdzają skokowy wzrost sprzedaży wody. Popyt wzrósł szczególnie w miejscowościach uzdrowiskowych. Zamówienia na wodę zwiększyły również największe zakłady przemysłowe.
|
Monitor Handlu
12.07.2006
|
Monitor Handlu - Justyna Szejba, ACNielsen markey analyset
Można tu znaleźć dane z ostatnich dwóch lat na temat udziału w wartościowej sprzedaży wody mineralnej oraz napojów – choć autorka myli pojęcia i napoje zalicza do smakowych wód mineralnych! Wymienia też lokalizację sprzedaży wymienionych wód i napojów gazowanych oraz napojów niegazowanych. |
Dziennik Elbląski
11.07.2006
|
Nie ma, nie ma wody - Rafła Maliszewski
Autor artykułu pisze o niepokojącym zjawisku wysychania źródeł w związku z czym producenci nie nadążają z produkcją. |