Napój profilaktyczny AMBAR służy do skutecznego nawodnienia organizmu człowieka oraz uzupełniania w nim składników mineralnych i witamin, celem wzmocnienia jego funkcjonowania. Zapobiega odwodnieniu oraz utracie składników mineralnych i witamin wydalanych w sposób naturalny, w ciągu całego dnia pracy, szczególnie gdy odbywa się ona w podwyższonej temperaturze otoczenia. Napój przeznaczony jest dla osób wykonujących pracę fizyczną, a także dla pracujących umysłowo, wszędzie tam, gdzie potrzebna jest koncentracja uwagi, sprawność manualna i odporność na stres. Wpływa także pozytywnie na takie cechy psychomotoryczne jak: osąd sytuacji, szybkość reakcji i koordynacja ruchów.
Przydatny jest szczególnie w: przemyśle, górnictwie, budownictwie, transporcie, energetyce, rolnictwie i wszędzie tam, gdzie pracownicy narażeni są na przyśpieszoną utratę płynów i odwodnienie. Zaleca się go także m.in. kierowcom, operatorom maszyn i urządzeń, funkcjonariuszom służb mundurowych, żołnierzom i sportowcom oraz w wielu innych profesjach, zwłaszcza gdy jest gorąco, podczas wykonywania czynności zawodowych na otwartej przestrzeni, a także w halach i w pomieszczeniach biurowych.
Aby skutecznie nawadniać organizm, nie wystarczy pić wodę. Proces nawodnienia musi być wspomagany odpowiednio dobranymi składnikami mineralnymi i witaminami. Na skutek picia nieodpowiedniej wody lub też niewłaściwych napojów, dochodzi do rozcieńczania płynów ustrojowych i zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. Przynosi to więcej szkody niż pożytku i wywołuje fatalne skutki. Odwodnienie i niedobór tychże składników powoduje osłabienie sił fizycznych i zmęczenie psychiczne, a w konsekwencji problemy z koncentracją oraz bóle i zawroty głowy. Może to być przyczyną zasłabnięć i omdleń, a nawet udaru mózgu i zatrzymania akcji serca. Nagłe złe samopoczucie wywiera również negatywny wpływ na warunki bezpieczeństwa pracy i bywa przyczyną wypadków. Wystarczy utrata 2% wody z organizmu, a wraz z nią życiodajnych składników mineralnych i witamin, aby jego wydolność obniżyła się o 25%. Po utracie 4% wody następuje całkowita niemożność kontynuowania wysiłku. Ażeby temu zapobiec, trzeba systematycznie nawadniać organizm, uzupełniając składniki mineralne i witaminy niezbędne dla zapewnienia prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej ustroju, co zapobiega też obniżeniu naturalnej odporności organizmu na zagrożenia chorobowe.
Napój profilaktyczny AMBAR jest napojem izotonicznym, niskocukrowym, ma przyjemny owocowy smak, zawiera naturalny sok z owoców południowych, a także składniki mineralne: magnez, wapń i sód w formie zjonizowanej, dobrze przyswajalnej przez organizm. Posiada kompleks witamin B i witaminę C, ułatwiające dobre i szybkie przyswajanie tych składników. Witaminy i składniki mineralne wspomagają też pracę układu nerwowego i krwionośnego. Zawarte w nim składniki mineralne wzmacniają elektrolity w płynach ustrojowych i pomagają w usuwaniu z organizmu pierwiastków toksycznych Jego niewielkie nasycenie dwutlenkiem węgla wzmaga uczucie orzeźwienia i dobrze gasi pragnienie. Napój powinno się pić małymi porcjami w ilości od 1 do 3 litrów na zmianę roboczą, zależnie od wysiłku i temperatury otoczenia.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracodawca zobowiązany jest zapewnić napoje profilaktyczne wzbogacone w sole mineralne i witaminy pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych i w czasie pracy w otoczeniu o podwyższonej temperaturze. Wynika to z przepisów zawartych w Rozporządzeniu Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie napojów i posiłków profilaktycznych (Dz. U. Nr 60 poz. 279). Korzystne jest, nie tylko ze względów zdrowotnych, by napoje tego typu otrzymywali też inni pracownicy, gdyż wzmocni to ich siły i zwiększy wydajność pracy, co wpłynie dodatnio na wyniki ekonomiczne przedsiębiorstwa. Mówi o tym Rozporządzenie Ministra Pracy i Spraw Socjalnych z 26 września 1997 r. (Dz.U. z 2003 r. nr 169, poz. 1650, z późn. zm.), według którego pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych, pracodawca ma obowiązek zapewnić oprócz wody również inne napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników.
Napój profilaktyczny AMBAR został opracowany z uwzględnieniem właśnie tych przepisów na podstawie zaleceń naukowców z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego im. prof. Juliana Aleksandrowicza, będącego stowarzyszeniem naukowym, zajmującym się profilaktyką zdrowotną. Napój uzyskał pozytywną opinię Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i Centralnego Instytutu Ochrony Pracy. Wpisany jest do rejestru Głównego Inspektora Sanitarnego jako środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Zgłoszono go do Urzędu Patentowego RP.
Napój profilaktyczny AMBAR produkowany jest w butelkach szklanych o pojemności 0,33 l i w butelkach PET 0,5 l, w UE na licencji i zlecenie Agencji Promocyjno Handlowej AMBAR, Rząska ul. Piaski 38, 30-199 Kraków. Dystrybutor: Biuro Handlowe AMBAR-ALDO, Brzezie, ul. Szlachecka 25, 32-080 Zabierzów, tel. 12 285-18-73, e-mail: magazyn@ambar.pl Sklep internetowy: www.sklepaldo.ambar.pl
Więcej informacji na ten temat na stronie: www.ambar.pl